Kuchnia

Christmas cake

Alpejskie pierniczki nadziewane

Składniki na 40 szt:
60 g masła

125 g miodu naturalnego np. lipowy, wielokwiatowy

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki cynamonu

125 g cukru

50 ml kwaśnej śmietany 18%

1 łyżeczka sody

2 żółtka

1 jajko

350 g mąki pszennej typ 450

1,5 łyżki ciemnego kakao

szczypta soli

Dodatkowo:

4 łyżki powideł śliwkowych+ łyżeczka mąki ziemniaczanej jeśli powidła są rzadkie

100 g gorzkiej czekolady+ 40 g masła extra

30 g mlecznej czekolady, do pasków

Przygotowanie:
Do rondelka włożyć masło, dodać miód, przyprawę do piernika, cynamon oraz 1/2 części cukru. Całość zagotować aż cukier się rozpuści. Masę wystudzić.

Śmietanę wymieszać z sodą i odstawić.

Do misy miksera wlać żółtka i jajko, dodać cukier i ubić na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodać śmietanę z sodą, wystudzoną masę miodową, szczyptę soli i przesiać mąkę z kakao. Całość zmiksować krótko tylko do połączenia.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Powidła wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć do rękawa cukierniczego.

Ciasto wyjąć z lodówki i małymi porcjami wałkować na blacie posypanym mąką na grubość 3-4 mm.

Wykrawać kółka (średnica powinna być większa niż szerokość foremki serduszka). Kółka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środek wycisnąć odrobinę powideł i przykryć drugim kółkiem, lekko dociskając brzegi. Wyciąć foremką kształty. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 8-9 min. w zależności od grubości pierników. Im dłużej pieczone tym będą bardziej twarde.

Pierniczki zdjąć z blachy dopiero jeśli przestygną.

Wystudzone pierniki należy posmarować za pomocą pędzelka roztopioną czekoladą z masłem. Mleczną czekoladę roztopić, przelać do woreczka i uciąć minimalnie róg. Polewać cienkim paseczkiem gotowe pierniki.

Pierniki można przechowywać do tygodnia w szczelnym opakowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation